Is er genoeg grond beschikbaar voor biobased plastic?

Biomassa - PyrOil

Wageningen University & Research heeft onderzocht hoeveel biomassa Nederland nodig heeft om fossiele grondstoffen in plastic te vervangen. Het blijkt dat er te weinig cultuurgrond beschikbaar is om de benodigde hoeveelheid te realiseren, tenzij er alleen nog maar suikerbieten worden geteeld.

Biobased plastics richting circulaire economie

In de overgang naar een circulaire economie moeten fossiele grondstoffen vaker hergebruikt of vervangen worden door plantaardige grondstoffen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij biobased plastics, dat voor verpakkingen zoals flessen en draagtassen wordt gebruikt. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat slechts een klein deel van biobased plastics ook biologisch afbreekbaar is.

Lees ook:
Feiten en fabels over bioplastics
CE Delft: ‘Bioplastics passen goed in circulaire economie’

In het onderzoek, dat rond de jaarwisseling is gepubliceerd, is gekeken hoeveel landbouwgrond er nodig is om te voldoen aan de Nederlandse behoefte voor biobased plastics. Om voldoende biomassa te produceren om fossiele plastics te kunnen vervangen zouden er alleen gewassen met een hoge energie-inhoud gekweekt moeten worden zoals suikerbieten.​

Tweede generatie biomassa

Het gebruik van reststromen, ofwel tweede generatie, kan uitkomst bieden, maar dat gebeurt momenteel nog niet, aldus Wageningen University & Research. Bovendien is er nog nauwelijks een waardeketen die alle actoren van boer tot consument verbindt en tot een maatschappelijke vraag naar biobased plastics leidt. Het plantaardige alternatief biedt nog te weinig voordelen in prijs en functie in vergelijking met fossiele plastics.

De onderzoekers adviseren dat toekomstig onderzoek zich moet richten op mogelijkheden om duurzame grondstoffen te realiseren. Hieronder vallen meer reststromen, intensiever landgebruik en meer hergebruik van fossiele plastics.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl