Noorse wetenschappers vinden microplastics in gesmolten zee-ijs

Noorse wetenschappers vinden microplastics in gesmolten zee-ijs

De hoeveelheid plastic afval groeit in het Noorse Arctisch gebied, volgens wetenschappers van het Norwegian Polar Institute. De onderzoekers maken zich vooral zorgen over de enorme concentraties van microplastics in zee-ijs.

Recent onderzoek toont aan dat tot 234 microplastic deeltjes zijn gevonden in slechts één liter gesmolten Arctisch zee-ijs, schrijft de BBC. Dat is veel hoger dan in de open oceaan. Dit komt mede doordat zee-ijs vanaf de top ontstaat. Plastic deeltjes drijven ook naar de oppervlakte en komen op deze wijze vast te zitten in het bevriezende ijs.

Plastic zwerfafval

Bijna overal in het onderzochte noordpoolgebied werd plastic zwerfafval gevonden, meldden de onderzoekers. De visserij blijkt de grootste veroorzaker van de vervuiling. Het plastic afval bestaat namelijk voornamelijk uit afgedankt vistuig.

De Noorse minister van Milieu, Ola Elvestuen, denkt dat politici zich in het verleden de omvang van het plastic probleem niet volledig hebben gerealiseerd.

Het Norwegian Polar Institute stelt dat aanvullend onderzoek naar de mogelijke schade door plastic afval dringend nodig is. Tot nu toe zijn er effecten waargenomen bij verschillende vissen, zeevogels en zoogdieren.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl